Het ontstaan van BC Nivo

Je bent lid - of geïnteresseerd om lid te worden - van Badminton Club NIVO (kortweg BC NIVO). En je vraagt je misschien af: "Wat is dat voor vereniging, hoe is die ontstaan?". In onderstaand artikel - dat rechtstreeks is overgenomen uit het clubblad van december 1981 - wordt eea uit de doeken gedaan. Dit zijn de letterlijke woorden van Ab Brouwers, toenmalig bestuurslid:

"De Indische nederlanders, die vanuit Indonesië naar Nederland gingen, hadden behoefte om meer contact met elkaar te hebben. De Indo's, ander woord voor Indische Nederlanders, staken hun hoofden bij elkaar. In het jaar 1963 (de juiste datum ben ik kwijt) werd een vereniging opgericht met de naam NIVO, wat betekent: "Na Inspanning Volgt Ontspanning". Het doel van deze vereniging was - zoals gezegd - de sociale contacten met elkaar te bevorderen. Er werden feesten, reizen etc georganiseerd. Er was veel animo en iedereen was tevreden.

Maar naast feesten wilden vooral de jongeren nog wat anders gaan doen, bijvoorbeeld sporten. Toen is besloten om een voetbal- en een badmintonclub op te richten. Initiatiefnemers voor de badmintonclub waren o.a.: Jozef Go, Guus Volkert en Arie Eykenhorst. We trainden in de zaal in de Keizerstraat. De vereniging bestond ongeveer uit 20 leden. Het was een leuke en gezellige, kleine club. Totdat een kleine groep in de badmintonbond wilde gaan spelen.

De meesten van ons bleven toch maar recreatief spelen en de sterkste spelers verlieten de club. Guus Volkert, Arie Eykenhorst, Irene Huyer en ondergetekende hebben toen een commissie gevormd en de club verder gerund. Ook werd besloten om de verening open te stellen voor iedereen, ongeacht huidskleur of geloof. We speelden geen competitie, maar wel veel wedstrijden tegen verenigingen in en om Breda (zoals in Made, Halsteren, Etten-Leur, Dordrecht etc). Zo kwamen we ook in contact met andere verenigingen.

Veel oud-leden gingen weg en er kwamen nieuwe leden bij. In het jaar 1977/1978 werd de vereniging lid van de Recreatieve Badmintonbond en gingen we competitie spelen. We hadden ongeveer 18 leden en íedereen nam deel aan de competitie. In 1979 gingen we over naar de streekschool aan de Hamdijk en het ledental groeide tot 50.

Het competitieseizoen 1979 / 1980 was voor ons een succesvol seizoen. We werden met 3 teams kampioen! Het seizoen 1980 / 1981 was minder succesvol, we hadden maar één team dat kampioen werd. We zitten nu nog midden in de competitie van het seizoen 1981 / 1982. Wat gaat het worden? Afwachten maar, maar het ziet er slecht uit en daarom wens ik de competitiespelers/sters veel sterkte en succes toe.

Ab Brouwers
December 1981"

Met dank aan Dave Eijkenhorst voor het beschikbaar stellen van deze informatie.